BLOG EFSA


VISOKO OBRAZOVANJE U VRIJEME PANDEMIJE
van. prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa


Izazovi pandemije
Kada je 30. 01. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, opasnost po javno zdravlje svjetskih razmjera, nismo ni slutili kakve će to posljedice imati za nas. Mjesec i pol nakon toga, donesena je odluka da cijelo bh društvo ide u „lockdown“. Sve je stalo – javni prevoz, svi događaji su otkazani, restorani, proizvodni pogoni, sve je zatvoreno. Privreda je stala. Čak je skoro stalo i zdravstvo za sve što nije bilo povezano sa novom bolešću Covid-19. Izgledalo je kao da je cijeli život stao. Pa i obrazovanje. Međutim, vrlo brzo, obrazovanje na svim nivoima je nastavilo da se odvija, samo u nešto drugačijem okruženju.

Izazovi visokog obrazovanja
Obrazovanje u digitalnom okruženju je na nove kušnje stavilo nastavno osoblje, učenike i roditelje. Posebno u visokom obrazovanju, gdje postoji značajna potreba za praktičnom nastavom, nije bilo moguće cjelokupnu nastavu preslikati u digitalno okruženje.  

Mi na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu smo tu bili u povoljnijoj poziciji od ostalih fakulteta u državi. Preko 15 godina mi već imamo nastavu koja se, pored redovne nastave u razredu, odvija online. Da, već 15 godina! I zbog toga smo bez problema bili u stanju sve nastavne aktivnosti prebaciti u online okruženje. Međutim, takva pozicija nije došla slučajno. Ona je rezultat vizionarskog upravljanja i dugogodišnjih napora svih uprava u poslijeratnom periodu. Moram ovdje podcrtati da su realizacija tih odluka, kao i kvalitet njihove realizacije, zavisili od nastavnog osoblja koje je uz podršku našeg IT odjela svakodnevno radilo na unapređenju digitalne nastave. Svi ti dugogodišnji napori (ljudski i finansijski), pokazali su se posebno korisnim tokom pandemije. Bez značajnijeg mijenjanja procesa, mi smo sve nastavne ali i administrativne aktivnosti nastavili online. Predavanja i vježbe su se uredno odvijali, ispiti su se održavali, sjednice katedri i Vijeća fakulteta su se također održavale planiranom dinamikom. Sve online! Naše administrativne službe su marljivo radile i u online okruženju su nastavili mnogobrojne administrativne procese bez kojih EFSA ne bi bio u stanju da funkcioniše. 

Ovom prilikom moram reći da sam posebno ponosna što nismo dozvolili pandemiji da našim studentima završnih godina I i II ciklusa onemogući odbrane završnih radova. Uredno su nastavljene online odbrane diplomskih i završnih (master) radova, čime smo našim vrijednim studentima omogućili sretne momente u ovo vrijeme velike neizvjesnosti. Koliko je to našim studentima važno ukazuje i činjenica da su se nakon takvih odbrana sređivali i dolazili kako bi se sa porodicom i prijateljima slikali – neizostavan ritual svake odbrane rada! 

Kriza je šansa
Našim studentima stalno govorimo kako je kriza zapravo šansa. U skladu s tim smo se i mi ponašali. EFSA je u ovom periodu velike krize otišao zapravo korak dalje. Odlučili smo da donesemo niz strateških odluka koje su već u fazi implementacije, a imaju za cilj da nastave, a u određenim sferama i ubrzaju, procese modernizacije. Jedna od takvih odluka je definisanje strategije marketinga, dokumenta kojeg samo rijetki ekonomski fakulteti u svijetu imaju. Poseban akcent tog dokumenta je i na digitalizaciji komunikacijskih aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti je upravo i ovaj blog kojeg čitate. Iako nisam imala namjeru prva da napišem ovaj blog, moji saradnici mi nisu ostavili drugu mogućnost. Leading by example, podsjetiše me na kratku ali efektnu lekciju iz teorije menadžmenta. 

Blog je namijenjen kao online platforma profesorima i asistentima Ekonomskog fakulteta u Sarajevu putem koje će svaki mjesec imati priliku da objave vlastiti komentatorski osvrt na aktuelnu temu iz bh privrede ili visokog obrazovanja. Uskoro će slična platforma biti ponuđena i našim uspješnim privrednicima sa kojima imamo odličnu saradnju. Biće još niz inovacija koje smo pripremili u vrijeme krize, zato vas pozivam da nas pratite i aktivno se uključite u diskusije koje budemo nametali. 

Drage čitateljke i čitatelji, ostanite dobro i zdravo. Izdržali smo mi i veću pošast prije nepune tri decenije. 

S poštovanjem,

Sarajevo, 13.10.2020.