Održan prvi regionalni Sarajevo Innovation Summit

U prostorijama Hotela Europe u ponedjeljak, 07.05. tekuće godine, održan je prvi regionalni događaj o inovacijama – Sarajevo Innovation Summit 2018 u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Samit su otvorili dekan, prof. dr. Kemal Kozarić, šef misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu, Peter Duffy, kao i savjetnica Federalnog ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije, Sanela Kuko.

„Ovo je prvi regionalni Samit inovacija. Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu želi da otvori tu priču jer, nažalost, podaci pokazuju da mi najmanje ulažemo u istraživanja u regionu. Živimo u vremenu velikih promjena, te ako ne prihvatimo tu činjenicu, mislim da ćemo zaostati za ostalima. Svaki visokoobrazovan čovjek je koristan za Bosnu i Hercegovinu, zbog toga želim da promovišemo inovativnost i sve one koji ulažu u sebe i svoje biznise“, istakao je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Kemal Kozarić.

Liderica projekta Sarajevo Innovation Summit 2018, doc. dr. Amila Pilav - Velić, kazala je da je ovaj događaj nastao s idejom da se napravi nešto konkretno na polju inovacija u Bosni i Hercegovini: „Naime, vodeći ekonomski stručnjaci ističu da preko 50% rasta BDP-a u razvijenim ekonomijama jeste rezultat rasta inovacija, dok je 20% novokreiranih radnih mjesta u jednoj ekonomiji također rezultat rasta inovacija.“

Šef misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu, Peter Duffy, također iznio je zanimljive podatke: „Prema analizi koju je realizovao Svjetski ekonomski forum, 65% djece koja danas upisuju osnovne škole radit će poslove i razvijati proizvode koji trenutno ne postoje. Stoga mi želimo da obezbijedimo da djeca u BiH budu kreatori takvih proizvoda.“

„Želim naglasiti važnost inovacija za razvoj Bosne i Hercegovine i vjerujem da je saradnja privrede, vlasti i obrazovanja krucijalna jer ujedinjuje ljude i povećava produktivnost. Za mlade ljude koji su puni ideja, najvažnije je da nauče kako komunicirati i predstaviti svoje ideje, obzirom da je evidentna visoka stopa neuspjelih poduzetničkih start-upa“, rekao je istaknuti naučnik i predavač sa New York Univerziteta prof. dr. Joseph Stanley Nadan koji je na Innovation Summit pozvao u svojstvu key note govornika.

Nakon uvodinih obraćanja, učesnici Samita su imali priliku prisustvovati i sudjelovati u tri interaktivna panela koja su tretirali teme inovacijske politike, smanjenja jaza između sistema obrazovanja i tržišta rada, te palen čiji su fokus bile socijalne inovacije i poduzetništvo. Govornici ovogodišnjeg Samita su: Amir Zukić, federalni ministar razvoja preduzetništva i obrta, prof. dr. Carsten Dreher, Frei Universität Berlin, MSc. Marjana Majerič, Tehnološki park Ljubljana, prof. dr. Muamer Halilbašić, Ekonomski institut Sarajevo, Vedran Šimunović, Intera tehnološki park Mostar, prof. dr. Jasmina Selimović, Ekonomski fakultet u Sarajevu, prof. dr. Petar Vrgović, Univerzitet u Novom Sadu, MSc. Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore KS, Emir Dervišević, Prilika Plus Enisa Mešić, te Emina Osmanagić, Asocijacija XY.

Prvi regionalni Samit inovacija podržali su Ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, USAID, Evropska komisija, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Interreg, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Federalno ministarstvo Bosne i Hercegovine, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Asocijacija XY, Digital Elephants, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Youth Council of the US Embassy to Bosnia and Herzegovina, SIM, Udruženje Motivator, Hotel Europe Sarajevo. Medijski pokrovitelji Sarajevo Innovation Summit-a su Antena Sarajevo i Radio Sarajevo.

Fotografije sa događaja dostupne su na zvaničnoj Facebook stranici Sarajevo Innovation Summit-a na linku:

https://goo.gl/tfwLGg

Sarajevo Innovation Summit organizacioni tim

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu