ORGANIZATOR

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu osnovan je 1952. godine i vodeća je visokoobrazovna ustanova sa dugom tradicijom. U toku svog postojanja, ovaj fakultet se konstantno razvija i prilagođava potrebama tržišta rada uvođenjem brojnih programa iz oblasti ekonomije i poslovne administracije.

Studenti imaju priliku studirati prema najvišim evropskim standardima i time stječu konkretna, temeljna i specijalistička znanja iz različitih oblasti ekonomije te se osposobljavaju za rad i djelovanje u svim proizvodnim, finansijskim i društvenim djelatnostima.Naš fakultet studentima pruža mnogobrojne mogućnosti stjecanja praktičnog iskustva, radnih navika i vještina koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada.

Kao vodeća javna institucija u domeni ekonomije i menadžmenta, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu osigurava edukaciju na svim nivoima (I, II, III ciklusa studija i cjeloživotno učenje) i u ključnim područijima specijalizacije. Ekonomski fakultet je internacionalizirao programe uvođenjem smjerova na engleskom jeziku na svim nivoima studija. Uveden je niz „double“ i zajedničkih studijskih programa s renomiranim univerzitetima iz inostranstva. Razvoj programa čini važan dio strategije Ekonomskog fakulteta jer podržava internacionalizaciju, uključenost poslovne zajednice i postizanje izvrsnosti.
Ono što našu Instituciju razlikuje od ostalih je kontinuirana predanost poboljšanju kvalitete koja je rezultirala sticanjem značajnog broja akreditacija od strane prestižnih svjetskih akreditacijskih agencija.

Fakultet je u proteklih pet godina dobio dvije prestižne akreditacije za ekonomske i poslovne fakultete u svijetu:

  • američku AACSB insitucionalnu akreditaciju – koja je smjestila Ekonomski fakultet u zajednicu 5% najboljih poslovnih škola u cijelom svijetu,
  • evropsku EPAS akreditaciju koja je potvrda izvrsnosti programa prvog ciklusa studija na engleskom jeziku Financial Management i Marketing Management.

Ekonomski fakultet u Sarajevu je samo u 2016. godini organizator i domaćin nekoliko značajnih međunarodnih i regionalnih konferencija:

  1. CEO konferencija - najveća konferencija za mlade u regionu i jedna od najvećih u Evropi sa preko 100 govornika iz svijeta biznisa i 7.000 učesnika do sada;
  2. ICES i ICOS naučne međunarodne konferencije koje okupljaju najuglednije stručnjake iz akademskog i poslovnog svijeta koji raspravljaju o aktuelnim pitanjima i  istraživanjima u ekonomiji i biznisu,
  3. EMAC sedme regionalna konferencije na kojoj se raspravljalo o najnovijim trendovima u marketingu, o primjeni neuromarketinga u akademiji i praksi, te o zapaženim istraživanjima u regionu.

 

Suorganizator Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2019. je Ekonomski institut.

Ekonomski institut Sarajevo je osnovan 1961. godine. U javnom je vlasništvu, ali djeluje kao potpuno tržišno orijentirana institucija, bez budžetskih i drugih donacija. Pored vlastitih resursa Ekonomski institut Sarajevo za realizaciju ugovorenih projekata koristi i ljudske resurse Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, s kojim imamo sporazum o poslovnoj suradnji i partnerstvu. Tako smo u prilici računati na kapacitete od skoro 100 senior i junior istraživača koji, oslonjeni na upravljačke kapacitete Ekonomskog instituta Sarajevo, omogućavaju konkurentnost i sposobnost realizacije najsloženijih naučnih i istraživačkih projekata. Taj kapacitet je razlog zašto je Ekonomski institut Sarajevo rado viđen kao član ili partner brojnih konzorcija i istraživačkih instituta u Evropi na projektima koji se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a financiraju se iz sredstava EU, Svjetske banke ili drugih fondova za podršku tranziciji zemlje. Djelokrug naših istraživanja je određen tržišnim potrebama, odnosno strukturom tražnje. U tom je pogledu dominantna uloga javnog sektora i fondova Evropske Unije za čije se potrebe istraživački projekti mogu pridobiti jedino putem javnih natječaja.