Ured za odnose s javnošću

Ured za odnose s javnošću (PR ured) pri Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu osnovan je 2004. godine. Osnivač i rukovodilac PR ureda do 2008. godine bila je prof. dr. Melika Husić-Mehmedović. Godine 2008. do 2010. PR uredom je rukovodila doc. dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu je prva visokoobrazovna institucija u Bosni i Hercegovini regionu koja sa svojim interesnim skupinama komunicira putem profesionalnog PR ureda za odnose s javnošću. Ured je organizovan po ugledu na vodeće univerzitete u svijetu koji uspješno komuniciraju sa svojim interesnim skupinama.

Stvaranje i njegovanje pozitivnih odnosa s interesnim skupinama vrlo je zahtjevan zadatak koji iziskuje stručnost, iskustvo i učinkovitost. Danas, odnosi sa ključnim interesnim skupinama i pozitivan imidž osnovni su uslovi konkurentnosti, uspjeha i opstanka. Vrijeme u kojem živimo, vrijeme je dramatičnih promjena i temeljna postavka svake uspješne organizacije je ostvarenje uspješnih odnosa.

U organizacionoj strukturi Fakulteta PR ured predstavlja štabno vezanu funkciju uz Dekana. Ured vodi jedna stručna osoba uz pomoć nekoliko volontera studenata Ekonomskog fakulteta.