Održana IX internacionalna naučna konferencija - ICES

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u petak, 12.10. održana je IX međunarodne Konferencije - ICES2018 (International Conference of School of Economics and Business).

Ovogodišnji ICES otvorili su dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Jasmina Selimović i profesori sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, prof. dr. Maks Tajnikar te prof. dr. Marko Pahor

„Glavni cilj današnje konferencije jeste da damo vrlo praktična riješenja i odgovore na ono što su pitanja sa kojima se danas susreću sve zemlje u razvoju. Učesnicima događaja bit će prezentirani radovi i istraživanja iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, a govornici će se osvrnuti na ono što su danas bolesti našeg društva, nejednakostima, kao i nejednakoj raspodjeli dohotka i plata.“, istakla je dekanesa Selimović

U svom obraćanju, bivši ministar privrede u Vladi Republike Slovenije profesor Tajnikar naglasio je kako se razvoj, koji je evidentan za ostatak Evrope i Ameriku, nije odrazio na zemlje Zapadnog Balkana: „Kada sam prije četiri godine na istoj ovoj konferenciji govorio o politici zatezanja kaiša i na koji način da se održi privredni rast, o nezaposlemosti, zaposlenosti, i ako se osvrnemo na taj prethodni period, mogu kazati da se u Zapadnom Balkanu nije desilo ništa naročito novo.”

Konferencija je okupila renomirane eksperte akademskog i poslovnog svijeta koji su prezentirali najnovija istraživanja i govorili o aktuelnim ekonomskim temama u Bosni i Hercegovini i svijetu.

 

Ured za odnose s javnošću