Okrugli sto “Evropska i BiH perspektiva – konkurentnost i klasteri”

“Evropska i BiH perspektiva – konkurentnost i klasteri”

SARAJEVO, 13.10.2017. – U okviru aktivnosti povodom obilježavanja 65 godina uspješnog rada Ekonomskog fakulteta u Sarajevu održan je Okrugli sto o temi “Evropska i BiH perspektiva – konkurentnost i klasteri” o ulozi i značaju klastera u promoviranju nacionalne konkurentnosti.

Nakon uvodnih riječi prof. dr Kemala Kozarića, dekana Ekonomskog fakulteta, diskusija je otvorena temom “Konkurentnost Bosne i Hercegovine” čiji izlagač je bio prof. dr Zlatko Lagumdžija, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

„Kada je u pitanju kvalitet klastera, Bosna i Hercegovina je relativno dobro pozicionirana, zauzima 92. poziciju u ukupnom poretku. Ono što je evidentno je da se konkurentnost Bosne i Hercegovine u toku 2017. godine popravila u odnosu na prethodnu godinu. Klasteri i inovativnost su dvije tačke u kojima se može mnogo toga učiniti, a Ekonomski fakultet i Ekonomski institut u Sarajevu nastoje privrednim subjektima približiti koncept konkurentnosti i klasterizacije.“ izjavio je prof. dr Zlatko Lagumdžija.

Kao poseban gost predavač, prof. dr Goran Lindkvist, direktor istraživanja na Stockholm School of Economics obrazložio je značaj i ulogu klastera za konkurentnost ekonomije iz perspektive Evropske Unije. Posljednja tema okruglog stola bila je “Potencijal klasterizacije u Bosni i Hercegovini” na čelu sa predavačem prof. dr Muamerom Halilbašićem, direktorom Ekonomskog instituta Sarajevo.

„Jedna od ključnih stvari u ovom dugotrajnom procesu jeste ostvarivanje povjerenja među kompanijama i povjerenja između kompanija i Vladinih institucija. To je zaista težak proces u svim državama, ali smatram da je posebno težak u Bosni i Hercegovini. Početna tačka na ovom putu su mali koraci i male pobjede, od toga je potrebno krenuti.“ istakao je prof. dr Goran Lindkvist.

Kao zaključak održanog okruglog stola istaknuto je da pravni i administrativni okvir unutar kojeg pojedinci, preduzeća i vlade utiču jedni na druge, određuje kvalitet javnih institucija zemlje i ima snažan uticaj na konkurentnost i rast.

Fotografije sa događaja možete pogledati OVDJE.

 

Ured za odnose s javnošću