Unikatna podrška studentima – „GrowUP“ Poslovni inkubator

Prvi univerzitetski poslovni inkubator „GrowUp“ Business&Innovation Hub svečano je otvoren u srijedu, 5.12. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Poslovni inkubator predstavlja unikatnu podršku studentima u razvijanju kompetencija, znanja i vještina koje su neophodne u savremenom poslovnom svijetu. 

„Pokušavamo da izađemo iz onoga o čemu se vrlo često govori, a to je da su fakulteti naprosto samo mjesto gdje se uči teorija. Mi sada pokušavamo pokazati da se ovdje može naučiti dosta prakse. U tom konteksu, posebno se zahvaljujemo našim partnerima iz poslovnog svijeta jer su nam oni korektivni faktor za ono što mi radimo, odnosno daju nam stvarne ulazne parametre šta to mladim ljudima treba da bi oni bili spremni za tržište rada.“ kazala je dekanesa, prve javne visokoobrazovne ustanove koja u BiH organizuje poslovni inkubator, Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Jasmina Selimović.

Menadžerica GrowUp inkubatora ujedno i profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, doc. dr. Amila Pilav-Velić objasnila je kako ovaj inkubator funkcionira tek od septembra ove godine te da već imamo 25 start-up-era, a da ćemo do kraja maja naredne godine imati ukupno 75 start-up projekata. Ističe kako je GrowUp Business&Innovation Hub centralno mjesto generiranja studentskih inovativnih ideja, ali i hub korporativnih inovacija u saradnji sa već etabliranim kompanijama na našem tržištu.

Gošća na svečanom otvorenju bila je menadžerica Dotforge akceleratora iz Mančestera (Velika Britanija) Helena Habdija te je studentima poručila da su vještine koje će se cijeniti u budućnosti one životne, softverske i poduzetničke, a koristit će se u rješavanju problema i u inovacijama: „Zbog tehnologije i napretka koji se dešava, poslovi će se toliko brzo mijenjati tako da će glavni izazov biti naša brzina u adaptaciji, a za to je potrebno aktivno učenje.“ Armin Dinar, predstavnik komapnije PricewaterhouseCoopers je također podržao promociju „GrowUp“ poslovnog inkubatora: „Želimo probližiti iskustva sa stanovišta korporativne inovacije i onoga gdje mi uključujemo studente i mlađi kadar kako bi pomogli te zajedno rješavali neke ozbiljne probleme kada su u pitanju veliki biznisi i veliki sistemi.“

Kroz aktivnosti inkubatora studentima se omogućava specifična pomoć pri sticanju prvog radnog iskustva i pokretanja vlastitog biznisa u različitim sektorima djelovanja uz mentorstvo vodećih regionalnih i međunarodnih eksperata. Na ovaj način Univerzitet u Sarajevu je društveno odgovoran i želi suzbiti loš trend, a to je odlazak iz ove zemlje.

   

 

Ured za odnose s javnošću