Da bi se nešto uspješno radilo treba to i voljeti

Ana Maglajlić, politički i ekonomski savjetnik, Norveška ambasada u BiH

"Nakon završenog međunarodnog programa u Drugoj gimnaziji u Sarajevu, vođena pozitivnim iskustvom željela sam upisati studij, gdje se nastava izvodi u jednako malim i interaktivnim grupama. Sarajevo Business School, u saradnji s Griffith College-om u Dublinu, bio je pravi izbor. Profesori i asistenti su bili vrlo susretljivi i uvijek spremni na saradnju, razumijevanje i pomoć. Tokom treće godine studija, studijsko putovanje u Dublin bilo je izuzetno pozitivno iskustvo. Ovaj studij priprema studente za tržište rada. Predmeti su koncipirani tako da kombinuju teorijske i praktične aspekte. Npr. cijeli semestar smo radili na vlastitim biznis planovima, te naučili kako u praksi primjeniti stečeno znanje iz oblasti finansija, marketinga i menadžmenta. 

Tokom mog prvog zaposlenja, u Delegaciji Evropske Unije u BiH, imala sam priliku da radim na aktivnostima vezanim za reformsku agendu za BiH, koja ima za cilj jačanje privrede BiH. Trenutno radim kao politički i ekonomski savjetnik u Norveškoj ambasadi u BiH. U obavljanju dosadašnjih radnih aktivnosti, savremena znanja i vještine stečene na Ekonomskom fakultetu mnogo su mi pomogle u praksi. Obzirom na navedene činjenice, specifičnosti i kvalitete programa EFSA, adaptacija na tržište rada je mnogo manje trajala nego što sam očekivala.

Srednjoškolcima bih poručila da dobro razmisle i da slušaju sebe tokom odluka o izboru fakulteta. Da bi se nešto uspješno radilo treba to i voljeti. Također, studentima bih preporučila da iskoriste sve pogodnosti koje im fakultet pruža. Znatiželja, istraživanje i trud se isplati, a i poneka studentska razmjera ukoliko su uslovi pogodni. Nije pretenciozno reći da je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu trenutno najbolji u Bosni i Herzegovini. Neka budu ponosni što imaju priliku da studiraju po najvišim standardima i neka uživaju u svakom danu na ovom Fakultetu."