Centar za Menadžment i informacione tehnologije (MIT)

Od svog osnivanja, 1995. godine, pa do danas, Centar za menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu konstantno radi na razvoju i poboljšanju načina odvijanja nastavnog procesa, koristeći najnovija dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija. Primjenjujući najmodernija rješenja, MIT centar stvara veliki preokret u načinu organizacije i održavanja nastave.

Svoj puni razvoj doživljava u periodu 1996-2002. godine.

Osnovni sadržaji rada Centra su bili:

  • edukativni programi iz menadžmenta i savremenih informacionih tehnologija za dodiplomske i postdiplomske studije, specijalističke edukacije
  • godišnja priprema "Izvještaja o konkurentnosti"
  • izgradnja multimedijalnih oblika edukativnih sadržaja
  • naučna, istraživačka i stručna djelatnost
  • informativna i izdavačka djelatnost
  • forumski oblici rada

Danas, više od 15 godina nakon osnivanja, MIT centar predstavlja nezamjenjivu kariku u lancu nastavnog procesa.

Moderan pristup, adekvatna oprema, inovativna rješenja, predan rad uposlenika i konstantna želja za razvojem i poboljšanjima omogućila je lidersku poziciju Ekonomskom fakultetu u mnogim oblastima edukacije na visokoškolskim ustanovama. Elektronsko pregledanje ispita, elektronske studentske kartice i evidentiranje prisustva nastave, svakodnevno ažurirana web prezentacija fakulteta i moderan dizajn, najnovija softverska rješenja, samo su neka od inovativnih rješenja implementiranih u proces nastave uz pomoć kapaciteta MIT centra.

Centar je organizovan kroz tri cjeline: INFO administracija, IT podrška i DL studij.

Svaka od tri cjeline čini studiranje jednostavnim, komplikovane zadatke riješenem kao i inovacije primjenjenim.

Trenutno u MIT centru, po volonterskoj ili platnoj osnovi, nastavnom procesu doprinosi 20 studenata, dodiplomskog kao i postdiplomskog studija. Svi uposleni dijele entuzijazam, upornost, požrtvovanost kao i neizmjernu posvećenost besprijekornom odvijanju nastave. Radni dan u MIT centru nerjetko traje duže od 15 sati, ali rezultat je često bolji i od najoptimističnije predviđenog. Sva oprema Ekonomskog fakulteta omogućava postizanje fantastičnih rezultata u svim oblastima edukacije, promoviranja, praktičnih primjena stečenih znanja i iskustava, upravo zahvaljujući svakodnevnom usavršavanju i edukaciji uposlenika MIT centra. Dobra organizacija, konstantan monitoring funkcionalnosti, profesionalni pristup rješenjima problema, doprinijeli su imidžu lidera i uzora među centrima fakulteta, kako na univerzitetu tako i u regionu.

MIT centar takođe predstavlja adresu za sva studentska pitanja i probleme na koje nailaze prilikom studiranja. Nerijetko, centar pomaže studentima i prilikom izrade obaveznih projekata, zadaća i održava mini edukacije zainteresovanih studenata kako da iskoriste maksimum koji nude softverska rješenja, i time uštede vrijeme a postignu bolje rezultate.

Svakim danom korak naprijed, centar hrabro putuje prema šampionskoj poziciji u kategoriji tehnoloških centara za podršku, razvoj i modernizaciju nastavnog procesa.

Radno vrijeme i kontakt:

Svakim radnim danom od 08:00 do 16:00.

Telefon: +387 33 251 881

E-mail: mit@efsa.unsa.ba