EFSA među utemeljiteljima bloxberg-a

EFSA MEĐU UTEMELJITELJIMA GLOBALNOG
BLOCKCHAIN KONZORCIJUMA ZA NAUKU - BLOXBERG

Dvanaest posebno odabranih vodećih istraživačkih organizacija iz cijelog svijeta su se sastale kako bi oformile globalni Blockchain Consortium for Science – bloxberg. (Blockchain konzorcijum za nauku). Jedna od istraživačkih organizacija utemeljitelja konzorcijuma za nauku jeste Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Nakon dvodnevne intenzivne diskusije, osnivači su potpisali memorandum o osnivanju Novel Consortium for Blockchain in Science – bloxberg. Bloxberg će podsticati usluge kao što su dokazivanje autentičnosti podataka, zaštita prava intelektualne svojine, razmjena dragocjenih rezultata istraživanja, recenziranje i objavljivanje, omogućavanje decentraliziranih autonomnih istraživačkih organizacija i još mnogo toga.

Predstavnici Ekonomskog fakultet u Sarajevu u bloxberg-u su prof. dr. Zlatko Lagumdžija i doc. dr. Kemal Kačapor. Bloxberg je od velike važnosti te smo ponosni što je to još jedan u nizu velikih projekata u kojima će svoje učešće uzeti i naš Fakultet.

Sandra Vengadasalam i Friederike Kleinfercher iz Max Planck Society osmislili su prvupouzdanu istraživačku infrastrukturu iniciranjem bloxberg samita kojim se pokreće blockchain u nauci. Ovaj događaj se održao od 20. do 22. februara u dvorcu Ringberg na  Bavarskim Alpama.

Infrastruktura bloxberg je sigurnosni globalni blokchain, uspostavljen od strane konzorcijuma vodećih istraživačkih organizacija - uključujući Carnegie Mellon, UCL, ETH Biblioteku na ETH Zürich, Georgia Tech, IT Univerzitet u Kopenhagenu, Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Johanesburgu, Univerzitet u Kasselu, Univerzitet u Nikoziji, Univerzitet u Sarajevu i Max Planck Society - da pruže naučnicima usluge bazirane na blockchainu. Bloxberg infrastruktura proširuje naučni pejzaž regionalno i nacionalno upravljanih blockchain mreža da bi postala prva uistinu globalno održavana decentralizirana mreža od strane naučnika za nauku. Uspostavljanjem dozvoljenog, javnog blokchain bloxberg-a, mreža je zaštićena od kriptografske moći trećih entiteta. Kredibilitet istraživačkih organizacija koje održavaju mrežu ulijeva povjerenje u sistem.

Više informacija o bloxberg-u možete pronaći na LINKU

Ured za odnose s javnošću