Upravljanje kvalitetom u zdravstvu

 

prim. dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo:

Magistarski studij iz oblasti menadžmenta u zdravstvu odlična je pretpostavka za razvoj menadžerskih vještina u oblasti zdravstva. Meni, kao ljekaru, ovaj program je omogućio da proširim moje opšte znanje i da steknem novo, koje će mi omogućiti da profesionalno napredujem i budem što bolji rukovodilac.“

 

Vrijednost Programa 

Ovaj jednogodišnji akademski studij upućuje vas u tehnike i vještine vođenja zdravstvene organizacije i upravljanja raspoloživim ljudskim potencijalima. Istovremeno, objašnjava kako da pratite zakonske regulative, poslovanje, regulacije nabave i potrošnje, osnovna ekonomska i pravna načela. I to sve sa ciljem poboljšanja poslovnih performansi i konkurentnosti organizacije u kojoj radite. 

Kome je Programa namijenjen

Studij je namijenjen visokoobrazovanim kadrovima koji su uključeni u upravljanje zdravstvenim ustanovama, odjelima i odsjecima ili će na bilo koji način biti uključeni u reformu zdravstva. Svrha studija je dobiti specijalizirano znanje usmjereno modernim metodama rukovođenja i interdisciplinarni pristup složenom sistemu kakav su zdravstvene ustanove. Voditi zdravstvenu organizaciju i istovremeno pratiti zakonske regulative, poslovanje, regulacije nabave i potrošnje, osnovna ekonomska i pravna načela je veoma teško, dok s druge strane kadar obrazovan na visokoškolskim ustanovama ima malo znanja o osnovnim medicinskim zakonitostima. U Bosni i Hercegovini se također rijetko školuju osobe sa bazičnim stručnim znanjima u rukovođenju, menadžmentu i komunikacijskim vještinama. Stoga je interdisciplinarni pristup jedna od najvećih vrijednosti ovakvog stručnog studija. 

Uslovi za upis

Polaznici ovog studija mogu biti kandidati koji su završili dodiplomski trogodišnji ili četverogodišnji univerzitetski studij prirodnih ili društvenih nauka. Radno iskustvo kandidata je poželjno, ali ne i obavezno.

Cijena

Jednogodišnji studij: 6.000,00 KM
Dvogodišnji studij: 9.000,00 KM

Kontakt

Rukovodilac: Prof. dr. Jasmina Selimović

Više informacija nalazi se u Nastavnom planu i programu.

Dokumenti: