Često postavljana pitanja - FAQ

Q: Šta je to Microsoft Office Specialist World Championship?
A: Microsoft Office Specialist World Championship je globalno takmičenje koje testira vještine učesnika iz Microsoft Office Word, Excel i PowerPoint. Najbolji učenici i studenti su pozvani da predstavljaju svoje zemlje na Microsoft Office Specialist World Championshipu. Na Svjetskom prventstvu svaki učesnik se takmiči u svojoj vlastitoj kategoriji (Microsoft Word 2013, Microsoft Word 2016, Microsoft Excel 2013, Microsoft Excel 2016, Microsoft Office PowerPoint 2013 i Microsoft Office PowerPoint 2016).  U nekim zemljama ili regijama, učenici i studenti dužni su prvo učestvovati na državnom takmičenju, pa tek onda kao pobjednik državnog takmičenja nastaviti svoje takmičenje i na Microsoft Office Specialist World Championshipu.

Q: Kako učestvovati na takmičenju?
A: Polaganjem jednog od Microsoft Office Specialist ispita vaš rezultat se automatski uzima u obzir za učestvovanje na MOS Svjetskom takmičenju.

Q: Ko može učestvovati na takmičenju?
A: Svako može da učestvuje u kvalifikacijskom krugu testiranja, ali kako bi učestvovali na Microsoft Office Specialist World Championship-u kandidati moraju biti učenici ili studenti koji su upisani na priznatu obrazovnu instituciju iz zemlje koje dolaze. Također, učesnici moraju biti starosne dobi između 13 i 22 godine. Učesnici koji sudjeluju na prvenstvu moraju biti u mogućnosti pružiti dokaz o svojoj starosnoj dobi i statusu učenika ili studenta.

Q: Iz kojih verzija Microsoft Office se učesnici Microsoft Office Specialist World Championship 2017 mogu takmičiti?
A: Microsoft Office Specialist World Championship 2017 uključuje sljedećih 6 kategorija takmičenja:

 • Microsoft Office Specialist Word 2013
 • Microsoft Office Specialist Excel 2013
 • Microsoft Office Specialist PowerPoint 2013
 • Microsoft Office Specialist Word 2016
 • Microsoft Office Specialist Excel 2016
 • Microsoft Office Specialist PowerPoint® 2016

Q: Nagrade koje učesnici mogu osvojiti?
Prvo mjesto:

 • $7,000 (USD)
 • Medalja
 • Certifikat
 • Trofej
 • Ostale nagrade od strane Microsofta  

Drugo mjesto:

 • $3,500 (USD)
 • Medalja
 • Certifikat

Treće mjesto:

 • $1,500 (USD)
 • Medalja
 • Certifikat

Q: Kako se biraju državni prvaci iz Word, Excel i PowerPoint?
A: Državni prvaci će biti odabrani na sljedeći način:

 1. Metoda najveći rezultat: Pregledaju se rezultati takmičara za zemlju i bira se učesnik s najboljim rezultatom za Word, Excel ili PowerPoint. Pobjednik/ca će predstavljati Bosnu i Hercegovinu  na Microsoft Office Specialist Svjetskom takmičenju.
 2. U slučaju da dva učesnika u istoj zemlji imaju isti rezultat na ispitu, učesnik koji je završio ispit u kraćem vremenskom roku je pobjednik.

Q: Kako se bira svjetski prvak u Word, Excel i PowerPoint ?
A: Svi državni prvaci će biti pozvani na Microsoft Office Specialist World Championshipu da se takmiče za titulu svjetskog prvaka u Wordu 2013 ili 2016, Excel 2013 ili 2016 i PowerPoint 2013 ili 2016. Na prvenstvu svi državni prvaci će biti testirani iz ispita za koje su se prijavili. Od učesnika će biti traženo da završe ispit na vrijeme, međutim u rijetkim slučajevima Certiport može zahtjevati drugi krug testiranja.
Svi učesnici prvenstva su odgovorni da se sami spremaju za takmičenje. Certiport ili Certiport partneri mogu pružiti pripremni materijal kako bi olakšali obuku svakog učesnika.

Q: Kako izgleda ispit koji polažu studenti na Svjetskom takmičenju? Da li je ispit isti kao i onaj za certificiranje?
A: Ne, studenti će polagati potpuno novi ispit. Kao i ispit za certifikaciju, i ovaj će biti projektno baziran. Međutim, budući da natječu najnapredniji učenici i studenti iz cijelog svijeta, mi potičemo studente da uče i pripreme se za tematske cijeline koje nisu obuhvaćene na ispitu za dobivanje certifikata. Dobar način za pripremu je da pogledate pripremne materijale za Microsoft Office Specialist Expert ispite iz Worda i Excela.

Q: Koliko puta imam pravo da izađem na kvalifikacioni ispit za prvenstvo?
A: Ne postoji ograničenje na broj puta koliko učenik ili student može izaći na kvalifikacioni ispit sve dok on/ona ne krše politiku ponovnog polaganja Microsoft Office Specialist ispita. Učesnik koji ne poštuje politiku ponovnog polaganja Microsoft Office Specialist ispita će biti odmah diskvalificiran sa prvenstva.

Q: Koliko različitih vrsta ispita mogu podnijeti za takmičenje?
A: Tokom kvalifikacijske runde učenik ili student može polagati više vrsta ispita. Naprimjer, oni mogu podnijeti prijavu za takmičenje u Excelu 2016 i Excelu 2013. Međutim, ukoliko su oni odabrani da učestvuju na državnom takmičenju ili u final takmičenju na Microsoft Office Specialist World Championshipu oni se samo mogu takmičiti iz jednog ispita.