Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu osnovan je 1952. godine i vodeća je visokoobrazovna ustanova sa dugom tradicijom. U toku svog postojanja, ovaj fakultet se konstantno razvija i prilagođava potrebama tržišta rada uvođenjem brojnih programa iz oblasti ekonomije i poslovne administracije.

Studenti imaju priliku studirati prema najvišim evropskim standardima i time stječu konkretna, temeljna i specijalistička znanja iz različitih oblasti ekonomije te se osposobljavaju za rad i djelovanje u svim proizvodnim, finansijskim i društvenim djelatnostima.Naš fakultet studentima pruža mnogobrojne mogućnosti stjecanja praktičnog iskustva, radnih navika i vještina koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada.

Kao vodeća javna institucija u domeni ekonomije i menadžmenta, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu osigurava edukaciju na svim nivoima (I, II, III ciklusa studija i cjeloživotno učenje) i u ključnim područijima specijalizacije. Ekonomski fakultet je internacionalizirao programe uvođenjem smjerova na engleskom jeziku na svim nivoima studija. Uveden je niz „double“ i zajedničkih studijskih programa s renomiranim univerzitetima iz inostranstva. Razvoj programa čini važan dio strategije Ekonomskog fakulteta jer podržava internacionalizaciju, uključenost poslovne zajednice i postizanje izvrsnosti.
Ono što našu Instituciju razlikuje od ostalih je kontinuirana predanost poboljšanju kvalitete koja je rezultirala sticanjem značajnog broja akreditacija od strane prestižnih svjetskih akreditacijskih agencija.

Fakultet je u proteklih pet godina dobio dvije prestižne akreditacije za ekonomske i poslovne fakultete u svijetu:

američku AACSB insitucionalnu akreditaciju – koja je smjestila Ekonomski fakultet u zajednicu 5% najboljih poslovnih škola u cijelom svijetu,
evropsku EPAS akreditaciju koja je potvrda izvrsnosti programa prvog ciklusa studija na engleskom jeziku Financial Management i Marketing Management.

Ekonomski fakultet u Sarajevu je samo u 2016. godini organizator i domaćin nekoliko značajnih međunarodnih i regionalnih konferencija:

CEO konferencija - najveća konferencija za mlade u regionu i jedna od najvećih u Evropi sa preko 100 govornika iz svijeta biznisa i 7.000 učesnika do sada;
ICES i ICOS naučne međunarodne konferencije koje okupljaju najuglednije stručnjake iz akademskog i poslovnog svijeta koji raspravljaju o aktuelnim pitanjima i  istraživanjima u ekonomiji i biznisu,
EMAC sedme regionalna konferencije na kojoj se raspravljalo o najnovijim trendovima u marketingu, o primjeni neuromarketinga u akademiji i praksi, te o zapaženim istraživanjima u regionu.