Otvoren 1. regionalni Centar izvrsnosti za evaluaciju i istraživanje politika EFSA uz podršku USAID-a u BiH

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu otvoren je prvi regionalni Centar izvrsnosti za evaluaciju i istraživanje politika. Centar je osnovan u okviru PEER projekta podržanog od strane Misije USAID-a u BiH. CoE ima za cilj poticanje kreiranja politika baziranih na dokazima i stvarnim potrebama svih aktera u društvu neposredno doprinoseći većoj odgovornosti nosilaca javnih funkcija, ali i većoj transparentnosti te smanjenju korupcije.

Ovom prilikom su prezentirani rezultati dosad najveće studije o bh. kompanijama u našoj zemlji, dajući konkretne preporuke za formuliranje politika i programa usmjerenih na poboljšanje kvaliteta poslovanja domaćih kompanija, ali i kvaliteta života samih građana BiH.

Događaj su otvorili prof. dr. Jasmina Selimović, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Courtney Chubb, direktorica Misije USAID/BiH i Nermin Nikšić, premijer Fedearcije Bosne i Hercegovine.

Centar za evaluaciju i istraživanje politika zvanično otvaramo u sedmici kada obilježavamo 71. godinu uspješnog rada Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Centar je prvi ove vrste u našoj regiji, stoga posebno zahvaljujemo Misiji USAID-a u našoj zemlji za svu podršku, znanje, prenos znanja i sve što su nam pružili u proteklim godinama trajanja projekta. Postojanje jednog ovakvog Centra je izuzetno važno, pogotovo za donosioce odluka, zato što odluke koje trebaju ovu zemlju povesti naprijed ne smiju biti isključivo politički motivirane nego prvenstveno zasnovane na dokazima. Posebnu zahvalnost dugujemo premijeru koji svojom podrškom pokazuje jasno opredjeljenje Vlade ka donošenju odluka koje su bazirane na dokazima i naučno utemeljenim činjenicama.” – istakla je prof. dr. Jasmina Selimović, dekanica.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić je ovim povodom izjavio: „Sasvim je izvjesno da će podaci, koji će biti generisani kroz ovaj Centar, Vladi Federacije BiH pomoći da donosi kvalitetnije, bolje i sadržajnije odluke. Čestitam Dekanesi i cijelom Ekonomskom fakultetu u Sarajevu na svemu što su uradili do sada, te izražavam punu podršku u radu Centra. Ova Vlada će se u svojim odlukama voditi strukom, a nikako populizmom.''

USAID s velikim zadovoljstvom i s velikim ponosom podržava ovaj Fakultet na putu liderske pozicije koji će, kroz Centar koji se bavi istraživanjem promicanja politika, pomoći Bosni i Hercegovini da se kreće na putu ka ekonomskom prosperitetu i boljoj budućnosti. Ovaj Centar će, nema sumnje, pomoći Bosni i Hercegovini da se kreće ka transparentijem upravljanju i dinamičnijoj ekonomiji koja će građanima ove zemlje donijeti inovacije i rast u svakom pogledu. Osim toga, pomoći će sigurno i građanskom društvu da postane otpornije i čvršće, i da zahtjeva odgovornost od onih koji u tom trenutku upravljaju ovom zemljom. Donošenje odluka koje utiču na život ljudi u ovoj zemlji u svakom slučaju mora postati transparentnije i u svakom trenutku biti okrenuto ka njhovom boljitku. Na kraju, želim ohrabriti sve one koji u Bosni i Hercegovini rade na donošenju i kreiranju politika na svim nivoima, da sarađuju sa ovim Centrom kako bi odluke koje će u konačnici donijeti bile utemljene na istraživanju i svim onim stvarima koje su neophodne za boljitak ove zemlje“, Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH. 

Prof. dr. Amila Pilav-Velić, prodekanica za naučno-istraživački rad i projekte na EFSA i voditeljica Centra, istakla je nekoliko značajnih zaključaka rezultata istraživanja poslovnog okruženja u BiH. Više od 80% bh. kompanija vjeruje da je institucionalna podrška nedovoljna, te da je ista pod velikim političkim pritiscima. 8 od 10 kompanija smatra je korupcija najveća barijera njihovom uspješnom poslovanju i to prije svega korupcija u javnim nabavkama i pravosudju. Medjutim, usprkos tome 94% kompanija nikada nije prijavilo korupciju, a istu je iskusilo u posljednjih 12 mjeseci. Više od polovine kompanija smatra da bi zakonski propisi o platama  trebali biti usklađeni s sektorskim specifičnostima, a fiskalno opterećenje rada i izdavanja za obavezno socijalno osiguranje zaposlenika predstavljaju najveća opterećenja za poslodavce.

Branimir Muidža, predsjednik Poslovnog savjeta EFSA i generalni direktor grupacije HeidelbergCement u Kaknju je u svom obraćanju izjavio: ''Želio bih ispred Poslovnog savjeta EFSA pozdraviti incijativu da se otvori prvi regionalni Centar izvrsnosti ovakve vrste upravo ovdje. Vrijednost ove incijative je u tome što će se na taj način promicati transparentne politike na temelju analitičkih podataka i analiza. Na taj način ćemo dobiti konkretne projekte, programe, inicijative i ideje koje će  dalje omogućiti razvoj Bosne i Hercegovine.

Poslije prezentacije rezultata studije, održana je panel diskusija o prezentiranim rezultatima u kojem su učestvovali dr. Amir Hasičević, ministar u ministarstvu trgovine FBiH i Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.

Buduće planove Centra je predstavila prof. dr. Hatidža Jahić, a oni obuhvataju nastavak rasprave o rezultatima i onome što je biznis survey nudi u kontekstu sveobuhvatnih i relevantnih podataka,  poticanje veće saradnje i partnerstava s drugim istraživačkim institucijama i organizacijama, zalaganje za usvajanje praksi i politika utemeljenih na dokazima na svim nivoima vlasti i u svim podučjima relevantnim za bh. društvo, širenje javnog angažmana kako bi se istraživački nalazi učinili dostupnijim i primjenjivim za opću javnost u BiH, i sl. Sve će ovo omogućiti bh. institucijama da, koristeći eskpertizu lokalnih stručanjaka, dođu do najboljih rješenja u postizanju održivog razvoja zemlje te njenom približavanju EU.

Galerija slika se nalazi OVDJE.

Ured za odnose s javnošću