Rezultati za prvi (opći) krug takmičenja - Ekonomska olimpijada BiH 2024

Ovogodišnja Ekonomska olimpijada u Bosni i Hercegovini je privukla ogroman broj škola i takmičara. Preko 500 učenika i učenica iz 58 srednjih škola se ove godine prijavilo na četvrtu po redu Ekonomsku olimpijadu, a 433 takmičara pristupilo je online testiranju u prvom školskom krugu takmičenje, od čega je njih 105 je ostvarilo potrebni minimum od 17 tačnih odgovora, čime su uspješno završili školski krug takmičenja. Među ovim mladim talentima istaknulo se trideset (30) finalista iz 14 srednjih škola širom Bosne i Hercegovine, koji će se nadmetati u finalu Ekonomske olimpijade na Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet, suorganizatoru takmičenja.

Najbolje plasirani takmičari školskog kruga takmičenja su Irma Čomaga iz JU Srednjoškolski centar Vogošća, Emina Hodžić iz Richmond Park International Secondary School Sarajevo i Faris Ćerim iz Druge gimnazije Sarajevo.

Ponosno ističemo da je Druga gimnazija Sarajevo, pod koordinacijom profesorice Azemine Efendić, zauzela vodeću poziciju sa čak pet (5) finalista. Sledi ih JU Mješovita srednja škola Banovići sa četiri (4) finalista, koordinisana od strane profesorice Mirhete Mujezinović, te JU Srednjoškolski centar Vogošća sa tri (3) finalista pod koordinacijom profesorice Razije Karahmet.

Ostale škole koje su se plasirale u finale bh. Ekonomske olimpijade uključuju JU Mješovita srednja škola "Hasan Kikić" Gradačac, Gimnaziju OBALA Sarajevo, Srednju tehničku školu Zavidovići, JU Mješovita srednja škola Kalsija, JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednju škola Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Richmond Park International Secondary School Sarajevo, JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, JU Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola Mostar, JU Mještovita srednja škola Musa Ćazim Ćatić Olovo, te Srednju školu dr. fra Slavka Barbarića Čitluk, svaka sa svojim talentiranim finalistom koji će se boriti da se nađe među pet (5) takmičara koji će predstavljati  BiH na međunarodnom finalu u Grčkoj.

Finalno takmičenje Ekonomske olimpijade koje će se održati u prvoj sedmici jula obećava pozitivan takmičarski duh, intelektualni izazov i priliku za mlade da pokažu svoje vještine i stečeno znanje tokom takmičenja.

Rezultati testiranja, dostupni su u priloženom dokumentu.

Čestitamo svim takmičarima koji su pokazali zavidno znanje na testiranju, te svojim plasmanom osigurali sebi učešće u finalnom krugu takmičenja.

Sretno!

Ured za odnose s javnošću