Sarajevo Innovation Summit 2024

SARAJEVO INNOVATION SUMMIT 2024
Najveći regionalni summit o inovacijama 15.05. u Sarajevu


Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo u saradnji sa Misijom USAID u Bosni i Hercegovini, organizuju šesti Sarajevo Innovation Summit, koji će biti održan 15. maja/svibnja 2024. u Olimpijskom muzeju Sarajevo.

Sarajevo Innovation Summit je najveći regionalni događaj o inovacijama koji već šestu godinu zaredom okuplja stručnjake, preduzetnike, donosioce politika i entuzijaste koji dijele zajednički motiv – a to je kako inovacijama unaprijediti i kreirati bolje društvo! Ove godine odlučujemo biti još odvažniji i inovativniji te foksuirati se na zelenu ekonomiju, istražiti  najnovije trendove i prakse koje nas vode ka čistijoj i održivijoj budućnosti. Kroz teme poput zelenih inovacija, održive energetske tranzicije, zelenog finansiranja i inovacija želimo potaknuti dijalog i zajedničko djelovanje ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja.

Summit 2024 će otvoriti dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. Meliha Bašić, osnivačica Sarajevo Innovation Summit-a prof. dr. Amila Pilav-Velić i EU predstavnik u BiH.

Keynote govornici Summit-a 2024 će biti prof. dr. Jasmina Selimović, guvernerka Centralne Banke BiH i dr. sc. Djerdj Horvat, Fraunhofer Institut Njemačka.

Učesnici panel sesije pod nazivom „GREEN HORIZONS: EXPLORING SUSTAINABLE ENERGY SOLUTIONS“ su: Rene Pollaschek, Wiener Netze GmbH, Mak Kamenica, USAID EPA, Nikos Tsakalidis, EU4ENERGY, Vedad Vajzović, Greens doo.

U okviru Summita 2024 će biti održan prvi regionalni Future Energy Leaders Forum, a uz podršku Američke razvojne agencije USAID Bosnia and Herzegovina. Cilj foruma je osigurati da mladi steknu znanja i vještine iz različitih aspekata energetske tranzicije kako bi mogli podržati zajednice, preduzeća i kreatore politika u stvaranju održivije i pravednije budućnosti. Ovo je jedinstvena prilika za mlade u BiH da budu dio promjene i uključe se aktivno u oblikovanje budućnosti i daljnjeg zelenog razvoja ekonomije!

Također, u okviru Summita će biti održano i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o održivoj energetskoj tranziciji.

Sarajevo Innovation Summit je najveći regionalni događaj o inovacijama u ovom dijelu Evrope, koji već šestu godinu zaredom okuplja stručnjake, predstavnike poslovne zajednice, donosioce politika i entuzijaste koji dijele zajednički motiv – a to je kako inovacijama unaprijediti i kreirati bolje društvo! Svake godine okuplja preko 300 učesnika iz cijelog svijeta, a govornici i predavači su najveći svjetski eksperti iz oblasti inovacija.

Rok za registraciju je 14.05.2024. godine. Kapaciteti su ograničeni stoga rezervirajte svoje mjesto što prije!

Za sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju i putem e-maila: innovation.summit@efsa.unsa.ba ili putem telefona: 033 275 906.