Poziv studentima/cama na sesiju "Razgovor o menalnom zdravlju"

Poštovane studentice i studenti,

vaš Fakultet je kontinuirano posvećen praćenju suvremenih kretanja u visokom obrazovanju i stvaranju najboljih uvjeta kako biste ostvariti svoje pune potencijale.

Svjesni izazova s kojima se susrećete tokom studija, ali i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o važnosti brige o mentalnom zdravlju mladih, za vas organizujemo "Razgovor o mentalnom zdravlju". Razgovor je organizovan u saradnji s Uredom za podršku studentima - UPS i Udruženjem za psihološku procjenu, pomoć i savjetovanje „Domino“, a razgovor će voditi Diana Riđić, psihologinja i psihoterapeutkinja.

"Razgovor o mentalnom zdravlju" bit će održan u ponedjeljak, 04. decembra 2023. u 13:00 u E-net Centru (III sprat).

Svjetska istraživanja pokazuju da se čak 60% studenata bori s nekim oblikom anksioznosti, a čak 85% studenata povreemno izostaje s predavanja zbog problema s mentalnim zdravljem, koje često nemaju s kim podijeliti. Mentalno zdravlje je nevidljivo, ali izuzetno važno bogatstvo koje nas prati kroz sve faze našeg života, a posebno tokom studentskih dana. Znamo da su zahtjevi studiranja izazovni, a da se pritisak i stres mogu činiti neizbježnim. Tu je ispitna anksioznost, nerijetko odvojenost od roditeljskog doma, velika očekivanja od nas samih, druge poteškoće koje nas mogu preplaviti, a polako se približava vrijeme praznika koji mogu za neke od vas donijeti i praznični bluz. Vaše mentalno zdravlje je temelj za postizanje uspjeha u svim aspektima vašeg života, uključujući i vašu akademsku karijeru. Zbog toga smo odlučili posvetiti pažnju ovoj temi i pružiti vam priliku da bolje razumijete i upravljate svojim mentalnim zdravljem.

Molimo vas da potvrdite svoje prisustvo na ovom događaju do 3.12. prijavom na e-mail anesa.vilic@efsa.unsa.ba. Ukoliko u isto vrijeme imate i redovna predavanja uz ime i prezime naznačite s kojeg predavanja kako bismo evidentirali vaše odsustvo.

Radujemo se vašem prisustvu i zajedničkom istraživanju ove važne teme. Vaša dobrobit je naš prioritet i jedva čekamo da vas vidimo na predavanju o mentalnom zdravlju. Do tada, brinimo se o sebi i jedni o drugima.

Srdačan pozdrav,

Uprava Ekonomskog fakulteta u Sarajevu